Odmor je odličan, ali može biti stresan za vašu probavu
Danas mnogi ljudi vole ljetovati u kamp kućici, šatoru ili bungalovu uz rijeku ili jezero, na selu ili u planinama. I svi znamo: gdje je kampiranje, ima i roštilja. Na odmoru volimo puno češće tulumariti, a neki posegnu i za alkoholom. Uživamo u nezdravoj hrani s roštilja, ćevapi i suđukice sa štandova ili hranom iz fast food restorana. Budimo iskreni: u ove dane u godini mnogi od nas češće se prepuštaju inače zabranjenim delicijama. Ali hej, kako se vaša probava osjeća zbog toga
Veliki interes vlada za kampovanje
U našoj zemlji ima mnogo kampova, većina njih je u potpunosti rezervisana tokom cijelog ljeta. Najbolji od njih su apsolutno uporedivi sa hotelima ili odmaralištima u pogledu infrastrukture, usluga i restorana. Kampovanje više nije rezervisano samo za one koji ne mogu sebi priuštiti skupi odmor. U ovim vremenima, mnogi ljudi žele provesti odmor što je moguće bliže prirodi – pored šume, uživati u ljepotama planina ili negdje pored vode.
Naporan rad za stomak
Za mnoge porodice kampiranje je također neraskidivo povezano s prekomjernim roštiljanjem i drugim nezdravim poslasticama. Za nekoliko dana, to je savršeno u redu, naravno. Ali ponekad, upravo to ‘jednom godišnje’ može postati problem. Ako jedemo više ili manje zdravo tokom godine i ne pretjerujemo s prženom i masnom hranom, naša probava nije navikla na toliko rada. Može patiti i ponekad reagovati čak i burno. Nakon opsežnog prejedanja, može nas mučiti nelagoda u želucu koja može podrazumijevati mučninu, povraćanje ili dijareju.
Kako znamo kad je dosta?
Kada ste se prejeli, vaše tijelo šalje veoma jasne signale: osjećamo određenu težinu, neprijatan osećaj sitosti, možda bol u stomaku, žeđ, umor ili letargiju. Još jedan znak da je digestivni trakt preopterećen može biti povećano znojenje. Možda morate napraviti pauzu dok jedete ili otkopčati dugme na pantolama – ali molim vas nemojte se samo neoprezno prepustiti želji za jelom i obratite pažnju na ono što vam tijelo govori.
Iza svih tih signala stoje centri sitosti i gladi koji se nalaze u hipotalamusu našeg mozga. Mozak prima i obrađuje signale iz probavnog trakta, kao što su širenje želuca, povećanje unutrašnje temperature ili sadržaja različitih tvari poput dopamina, glukoze ili aminokiselina. Kao rezultat toga, naš mozak stimuliše ili potiskuje aktivnosti centara sitosti i gladi. Kako to funkcioniše? Želudac nam se širi nakon unosa hrane. Samo nekoliko minuta kasnije, centar za sitost prima signal iz želuca da smo nešto pojeli. Kao rezultat toga, gastrointestinalni trakt oslobađa peptide. Zbog njih se osjećamo sito i pokreću gore navedeni simptomi.
Mogu li se boriti protiv prejedanja bez osjećaja krivnje?
Prejedanje je stanje u kojem nastavljate da jedete čak i kada ste već siti. Ovaj fenomen se može desiti jednom jer jednostavno ne možete prestati da uživate u veoma dobrom obroku i odličnom društvu. Ako je ovo zaista izuzetak, nema potrebe da se osjećate krivim zbog toga. To stvarno nije velika stvar– vaše tijelo to može podnijeti. Također, ne morate da brinete o debljanju ili zdravstvenim problemima. Međutim, ako se ove situacije dešavaju češće, treba biti oprezan.
Izbjegavajte prejedanje- evo rješenja
Ponekad je teško prestati jesti. Pogotovo kada vaši prijatelji sretno jedu ukusnu hranu i izgledaju kao da nisu puni. Ali, evo nekoliko savjeta za vas.
- Jedite malom kašikom i iz malog tanjira.
- Podelite kriške hljeba na male komade i jedite ih malo po malo.
- Spustite pribor za jelo nakon svakog zalogaja.
- Pojedite nešto kada osjetite glad i sačekajte 20 minuta da vidite da li ste i poslije toga još uvijek gladni.
- Jedite polako u miru i uživajte u svakom zalogaju.
Jedite zdravo i pazite šta vaša djeca jedu
Ako ne želite da se dio odmora previjate u kupaonici zbog stomačnih grčeva, pokušajte uživati u nezdravim poslasticama svjesno i racionalno. Izmjenjujte nezdravu i zdraviju hranu poput svježeg povrća i lakših jela. Najgora stvar koju možete učiniti – čak i ako ima izvrstan okus – je jesti ćevape ili hamburger odmah nakon dolaska na svoje mjesto za odmor, progutati sladoled i ispeći marshmallows na vatri nakon što ste te večeri jeli pizzu. Iskreno: malo želuca može upravljati takvim opterećenjem bez negativnih posljedica.
Također, budno pratite što jedu vaša djeca, posebno ona mlađa. Njihova probava je osjetljivija od naše. Dakle, mala količina masne hrane na koju nisu navikli može izazvati burna dešavanja danima. Djeca lako uspijevaju kombinovati gumirane bombone s roštiljskim specijalitetima ili sladoledom s pomfritom. Nažalost, to zapravo nije ni malo dobro za njihovu probavu.
Mogu li to izbjeći?
Sigurno. Pratite opšte pravilo: izbjegavajte prejedanje. Također, ukoliko konzumirate alkohol, dobro da pazite na unešenu količinu jer alkohol povećava kiselost želuca. Ako se poslužuju začinjena ili masna hrana, samo nemojte pretjerivati. Nadalje, naši želuci mogu biti osjetljivi na neko sirovo i možda nepoznato povrće poput luka ili hrena, jer su te namirnice teško probavljive.
Pomoć prirode uvijek je dostupna
Ukoliko i vodite računa o svemu što smo prethodno naznačili, u slučaju da jedete previše na roštiladi u ugodnom društvu ili zabavnoj večeri s prijateljima na jezeru, možete preventivno uzeti dodatak prehrani s đumbirom – sastojkom koji doprinosi gastrointestinalnom blagostanju.
Ključ učinka je parvo doziranje, te isprobajte Antimetil. Antimetil dodatak prehrani na bazi đumbira u standardiziranoj koncentraciji gingerola (aktivnog sastojka đumbira). Između ostalog, snažan, učinkovit đumbir podržava probavu i normalno funkcioniranje želuca, pomažući vam da zadržite svoje fizičko blagostanje. Sada možete uživati u svom odmoru bezbrižno i bez suzdržavanja. Osim toga, đumbir u Antimetilu također pomaže kod osjećaja nelagode tokom putovanja, dolaska ili odlaska na željenu destinaciju bez obzira koje prijevozno sredstvo izaberete – automobile, avion ili brod. Siguran je, brzo djeluje i ne uzrokuje pospanost niti smanjenu budnost. Antimetil – budite ponovno sretni uz lagan želudac!