Pozdravimo đumbir

Trudnoća je veoma posebno iskustvo: u vama raste mala osoba. Manje prijatna je, međutim, mučnina i povraćanje koje pogađa više od 90% svih budućih majki u ranoj trudnoći, uglavnom tokom prvog tromjesečja.

Šta je jutarnja mučnina?

Jutarnja mučnina je osjećaj mučnine i povraćanje ili nagona na povraćanje koje se javlja tokom trudnoće. Jutarnja mučnina je zastarjeli termin jer se ovaj osjećaj može desiti u bilo koje doba dana ili noći. Mučnina i povraćanje tokom trudnoće (Nausea and vomiting in pregnancy- NVP) utiču na do 94% trudnica. Razlikujemo blage, umjerene i teške simptome.

Unatoč stepenu i ozbiljnosti, kada ste trudni, jutarnje mučnine mogu imati dubok uticaj na vašu kvalitetu života, mogu vas spriječiti da radite, družite se i brinete o svojoj drugoj djeci ako ih već imate. Obično se simptomi polako ublažavaju ulaskom u 16. do 20. sedmicu trudnoće. Neke žene imaju veću vjerovatnoću da će osjećati mučninu tokom trudnoće od drugih. Iako je jutarnje mučnine teško predvidjeti, žene koje su ih već doživjele u prethodnoj trudnoći imaju veću vjerovatnoću da će je ponovno imati.

Da li je jutarnja mučnina štetna za bebu?

Kratak i jednostavan odgovor: ne. Iako jutarnje mučnine mogu biti neugodne i uznemirujuće, nema istraživanja koje ukazuje da bi jutarnje mučnine mogle naštetiti vašem nerođenom djetetu. Mučnina, međutim, može uticati na vaš izbor hrane. I vi i vaša beba trebate stalni izvor niza hranjivih materija u hrani koju jedete. Također je vrlo važno izbjegavati dehidraciju, pa vas molimo da pokušate piti onoliko koliko možete. Ali ako povraćate i ne možete zadržati tekućinu, morate odmah posjetiti svog doktora.

Može li jutarnja mučnina razviti u teži oblik?

Da. Većina ljudi koji doživljavaju jutarnje mučnine obično osjećaju mučninu na kratko vrijeme svaki dan i mogu povraćati jednom ili dvaput. Ali postoji šansa za razvoj teškog oblika trudničke bolesti – u do 3% trudnica, jutarnja mučnina pretvara se u hiperemezu gravidarum. To je mučnina koja traje nekoliko sati svaki dan i povraćanje se javlja češće, tako da vaše tijelo ne dobiva dovoljno tekućine ili hranjivih materija. U tom slučaju možda će vam trebati specijalističko liječenje.

Šta je uzročnik mučnina kod trudnica?

Znamo, to je nepravedno, ali trudnička mučnina može biti potaknuta doslovno bilo čime: miris kafe, konzistencija ili čak pogled na određenu hranu, dašak parfema, sjećanje na određeni obrok, brzo kretanje ili ljuljanje tokom vožnje u vozilu.

Neke žene također postaju osjetljivije na jake mirise hrane dok su trudne. Ako vam smetaju određeni mirisi, razmislite o tome da zatražite pomoć u pripremi hrane ili, ako je moguće, izbjegavajte kuhanje. Također možete povećati ventilaciju u svojoj kuhinji dok kuhate otvaranjem prozora kako biste se riješili ovih pokretačkih mirisa kuhanja. Usput, hladna hrana proizvodi manje mirisa od vruće hrane, pa će vam ove možda biti ukusnije i manje pokretačke.

Zašto se mučnina javlja tokom trudnoće?

Uzrok jutarnje mučnine još uvijek je misterija, ali smatra se da kombinacija fizičkih i metaboličkih faktora igra važnu ulogu, uključujući visok nivo hormona poput estrogena, fluktuacije krvnog pritiska i promjene ugljikohidrata u metabolizmu. Druga teorija je da je mučnina odbrana tijela od materija koje bi mogle uticati na razvoj djeteta.

Faktori rizika za jutarnju mučninu

Kao što je već rečeno, hormonalne promjene u prvih 12 semica trudnoće vjerovatno su jedan od uzroka jutarnje mučnine. Možda ćete biti izloženiji riziku od toga kada se jutarnja mučnina javlja u porodici, kada očekujete blizance ili više djece, kada ste imali jutarnje mučnine i / ili povraćanje u prethodnoj trudnoći ili kada je prva trudnoća, ako ste skloni (čak i ne trudni) putnim mučninama u automobilima, vozovima, autobusima ili avionima. Također imate povećan rizik od mučnine ako imate istoriju migrenskih glavobolja ili ako ste pod stresom.

Upravljanje jutarnjim mučninama

Jutarnje mučnine mogu biti više ili manje vjerni pratilac tokom cijele trudnoće. Nažalost, ne postoji brza pomoć koja će djelovati na svačije jutarnje mučnine, ali evo nekoliko prijedloga za suočavanje sa simptomima.

  • Jedite suhe krekere ili obične slatke kekse prije nego što ujutro ustanete iz kreveta.
  • Kolačiće uvijek držite pri ruci.
  • Dobar doručak važan je kako bi se izbjegao povećan apetit.
  • Izbjegavajte masnu, prženu i vrlo začinjenu hranu ili bilo šta za šta sumnjate da će vam biti mučno.
  • Jedite male obroke tokom dana jer prazan želudac izaziva mučninu.
  • Pijte tekućine koliko god možete – idealno nezaslađena, negazirana pića.
  • Odmorite se, kretanje može sve pogoršati.

Ako ste zainteresovani za još jedan odličan savjet za žene koje imaju trudničku mučninu, definitivno treba da čitate dalje.

Đumbir je dokazana prirodna podrška

Trudnice koje doživljavaju jutarnje mučnine također mogu isprobati rješenje koje daje priroda: đumbir. Doprinosi normalnom funkcioniranju želuca u slučaju rane trudnoće. Povoljan učinak đumbira poznat je od davnina i koristi se kao začin i biljna potpora za funkciju crijevnog trakta. Zbog svog sigurnosnog profila, đumbir je još uvijek dio službenih smjernica za pomoć kod mučnine povezane s ranom trudnoćom u mnogim zemljama.

Antimetil – sa brzim i efikasnim pomagačem prirode

Tražite li đumbir u obliku tableta u optimalnoj količini i kvaliteti? Evo nas – Antimetil tablete. Koristi prirodnu moć đumbira za pružanje podrške u slučaju jutarnje mučnine u ranoj trudnoći. Antimetil sadrži đumbir u regulisanoj formulaciji: jedna tableta sadrži 50 mg ekstrakta đumbira standardiziranog na 10% gingerola. To odgovara 500 mg đumbira u prahu, što je tačno preporučena količina za optimalan učinak kod trudnica i djece do 12 godina starosti[1]. Osim toga, Antimetil proizvodi su sigurni za upotrebu, brzo djeluju i ne uzrokuju pospanost. Imajući to na umu: veseli pozdrav trudnoći hi, mučnina bye-bye!

[1] IQVIA sell-out data value anti-nausea, MAT06/2022

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27986189/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29614764/