Sretni praznici? Sretan želudac!

Praznici i završetak godine su odmah iza ugla. To je također vrijeme kada se porodice okupljaju oko bogate praznične trpeze, satima ćaskaju, nazdravljaju, piju i uživaju u ukusnoj hrani. Ovo su zaista divni dani: razgovarate sa ljudima koje inače ne viđate tako često, pričate o svojim iskustvima i snovima, prisjećate se lijepih trenutaka i radujete se onome što dolazi.

Hrana nas ujedinjuje

Kada sjedite za stol sa svim neodoljivim delicijama … Može se dogoditi da se ne možete zaustaviti i sakriti dokaze već pojedenog. Dakle, iznenada počistite cijeli pladanj sendviča, grickate četvrtu porciju pečenog mesa ili komad po komad već ode pola torte. Budimo iskreni: kad ste u dobrom društvu, može se dogoditi da jedete previše. Hrana ujedinjuje ljude – posebno na prazničnim zabavama, prednovogodišnje i novogodišnje proslave. Ali ne brinite, reći ćemo vam šta pomaže kod želučanih tegoba nakon prekomjerno unesene količine hrane.

Kad je dovoljno?

Kada je vaše tijelo puno, ono šalje jasne signale: osećate određenu težinu, neprijatan osjećaj sitosti, možda bol u stomaku, žeđ, umor ili letargiju. Drugi znak može biti pojačano znojenje. Ne pravite samo kratke pauze dok jedete ili olabavite dugme na pantalonama, već obratite pažnju na to šta vam tijelo govori.

Iza svih tih tjelesnih signala stoje centri sitosti i gladi koji se nalaze u hipotalamusu našeg mozga. Mozak prima i obrađuje signale iz probavnog trakta, kao što su širenje želuca, povećanje unutrašnje temperature ili sadržaja različitih tvari poput dopamina, glukoze ili aminokiselina. Kao rezultat toga, vaš mozak stimuliše ili potiskuje aktivnosti centara sitosti i gladi. Kako to funkcioniše? Želudac vam se širi nakon unosa hrane. Samo nekoliko minuta kasnije, centar za sitost prima signal iz želuca da ste nešto pojeli. Kao rezultat toga, gastrointestinalni trakt oslobađa peptide. Zbog njih se osjećate sito i proizvode gore navedene simptome.

Izbjegnite prejedanje–a evo i kako

Ova torta izgleda ukusno, ali i odrezak prije. Ponekad je teško suzdržati se. Pogotovo, kada vaši prijatelji sretno žvaču ukusnu hranu i čini se da nisu puni. Trebate li uzeti još nekoliko zalogaja ili biste ipak trebali biti mudri i prestati? Iskreno: malo želuca može upravljati takvim opterećenjem bez negativnih posljedica. Volite li izbjegavati prejedanje? U tom slučaju, slijedite ove savjete.

  • Jedite s malog tanjura.
  • Poslužite se samo malim porcijama.
  • Spustite pribor za jelo nakon svakog zalogaja i žvačite više puta
  • Jedite kad osjetite glad – a zatim pričekajte 20 minuta da vidite jeste li još uvijek gladni nakon toga.
  • Jedite polako, u miru i uživajte u svakom zalogaju.

Oops, ponovo ista greška!

Prejedanje je stanje u kojem nastavljate da jedete, iako ste već siti. Ovaj fenomen se može desiti kada jednostavno ne možete da prestanete da uživate u veoma dobrom obroku i u odličnom društvu. Ako je ovo zaista izuzetak, nema razloga da osjećate krivnju zbog toga. Bila je to prava prilika i pravi ljudi oko vas. Možda ćete se neko vreme osećati neprijatno, ali to nije tako strašno i vaše tijelo može da se nosi sa tim. Također, ne morate da brinete o dobijanju na težini ili zdravstvenim problemima. Međutim, ako se ove situacije dešavaju često, treba biti oprezan jer to nije baš zdravo ponašanje.

Pomoć prirode uvijek je dostupna

Ako ne želite dio odmora provesti u grčevima ili se stalno ne osjećati dobro, pokušajte svjesno uživati u nezdravim poslasticama. Također vam je dobro pripaziti na količinu alkohola ukoliko konzumirate. Povećava se kiselost želuca. Pripazite i na svoju djecu jer je njihova probava osjetljivija od vaše. Djeca lako uspijevaju u trenu progutati najluđe kombinacije hrane, što, kao što svi znamo, zapravo nije korisno za njihovu probavu.

Mnogi ljudi pate od osjećaja punoće nakon jela, od uznemirenog želuca ili nadutosti tokom praznika. U slučaju da i uz dota pažnje pojedete previše na porodičnoj gozbi ili zabavnoj večeri s prijateljima, možete pokušati uzeti Antimetil®, dodatak prehrani s đumbirom – sastojak koji doprinosi gastrointestinalnom blagostanju.

Svestrana moć đumbira

Da li ste ikada čuli za pozitivne efekte đumbira na stomak? Ljudi ga koriste za kuhanje i liječenje još od antičkih vremena. Ova prirodna supstanca može pomoći kod mučnine i uznemirenosti želuca. Probavna svojstva đumbira uglavnom se pripisuju takozvanim gingerolima. Đumbir im duguje svoj oštar okus. Gingeroli prolaze kroz cijeli probavni sistem, povećavaju proizvodnju pljuvačke i želučanog soka i ubrzavaju prolazak hrane kroz probavni trakt.

Ključ efekta je prava doza, stoga probajte Antimetil® tablete. Antimetil® je dodatak prehrani sa biljnim ekstraktom prirodnog porijekla i sadrže standardizovanu i klinički testiranu koncentraciju gingerola. Snažan, efikasan đumbir podržava varenje i normalno funkcionisanje želuca i pomaže vam da zadržite svoje fizičko blagostanje.

Inače, đumbir u Antimetil® tabletama također pomaže kod osećaja nelagode tokom vožnje ili dužih putovanja automobilom, avionom, brodom ili vozom. Ne izaziva pospanost niti smanjenu budnost i stoga se može uzimati bez oklijevanja od strane djece starije od 3 godine, kao i trudnica ili dojilja. Dakle, možete dočekati Novu godinu punu radosti. U tom slučaju: Sretan želudac, sretna Nova godina.

Podjelite ovu objavu, odaberite Vašu platformu!