Održite stomak udobnim tokom putovanja

Do 90% ljudi pati od kinetoze ili nelagode uzrokovane tokom putovanja (automobil, brod, avion) barem jednom u životu. Često se javlja u djetinjstvu i može se pogoršati u odrasloj dobi. Dakle, moguće je da iznenada osjetite nelagodu dok se ljuljate na omiljenoj ljuljašci ili dok se vozite autobusom. Šta se dešava u našem tijelu tokom kinetoze? Kako se manifestuje i kako se izboriti sa tim?

Što će se dogoditi u našem tijelu ako se razbolimo?

Bolest kretanja je vrlo neugodno stanje koje se javlja kada mozak prima informacije koje se ne podudaraju s informacijama koje šalju naši čulni organi. Kad sjedimo u autu u pokretu, tijelo šalje informaciju: odmaram se i ne krećem. Ali unutrašnje uho – tamo gdje se nalazi naš centar osjetljive ravnoteže – registruje kretanje i poslušno prenosi te informacije mozgu. Mozak nije u stanju shvatiti koje su informacije tačne. Rezultat: zbunjenost poznata kao kinetoza ili mučnina. Djeca češće pate od bolesti kretanja, dok se odrasli mnogo češće razboljevaju na vrteškama, ljuljačkama ili sličnim atrakcijama. Djeca tolerišu ta iskustva bez ikakvih problema.

Bez razboljevanja tokom putovanja?

Da, to je moguće. Međutim, kinetoza se ne javlja nužno samo tokom putovanja. To se može desiti i obrnuto. U situacijama kada se ne krećemo, ali naše oči prate pokrete u okruženju, možemo osjećati mučninu. Zamislite da stojite na mostu i gledate dolje u vodu koja teče ispod vaših nogu – osjetite blagu mučninu u vašem stomaku? Takođeam može biti muka kada igrate kompjutersku igru koja simulira vožnju u automobilu ili letenje u avionu.

Kako se bolest kretanja manifestuje u automobilu, u autobusu i u avionu

Svako ko je ikada patio od kinetoze slaže se da to nije baš ugodno stanje. Najčešći, klasični simptom: mučnina ili povraćanje. Kinetoza može biti popraćena glavoboljom, hladnim znojem, vrtoglavicom, bljedilom i prekomjernom salivacijom. Dojenčad koja osjećaju mučninu tokom putovanja nisu u stanju dati tačne informacije o svom stanju, te su često razdražljiva ili plačna, puno zijevaju i odbijaju čak i svoje omiljene grickalice. Zanimljivo je da kinezoza nikada ne utiče na vozače. Međutim, čim predaju upravljačko mjesto nekome drugome, mogu se osjećati bolesno na suvozačevom mjestu odmah nakon nekoliko pređenih kilometara.

Evo nekoliko savjeta koji će pridonijeti lakoći želuca tokom putovanja

Ako putujete autobusom ili vozom i veoma ste sigurni da bi se tokom vašeg putovanja mogao desiti neugodni incident, najbolje je sjesti u smjeru putovanja. Zauzmite sjedalo u prednjem dijelu vozila, po mogućnosti blizu ili iza vozača. Prvo, manje je vibracija, a drugo, možete gledati ravno naprijed, uživati u pogledu na okolinu ili pogled fiksirati na horizontu. Bolje je ne gledati kroz bočni prozor. Ako putujete vozom, sjednite uz prolaz kako biste zaštitili svoj osjećaj ravnoteže. Prednost putovanja autobusom ili vozom – u usporedbi s vožnjom automobila – je u tome što se možete kretati tokom putovanja i na taj način izbjegavati osjećaj mučnine.

Ako putujete avionom, najbolje je potražiti mjesto blizu krila, jer su pokreti aviona ovdje manje izraženi. Pokušajte da smanjite stres koji proizilazi iz nepoznate situacije uz pomoć tehnika opuštanja ili da skrenete pažnju muzikom ili filmom.

Kada su u pitanju brodovi, kretanje je najslabije u sredini. Dakle, trebao bi ostati tamo ako je moguće. Idite na palubu ili pronađite sedište pored prozora, jer pomaže protiv morske bolesti da pustite pogled da luta daleko preko horizonta.

Važna je količina

Razmislite o jelu jer prazan želudac ne voli putovati, ali ne voli ni pun. Obavezno spakujte dovoljno vode ili soka, kao i neke male grickalice. Ako imate tendenciju ka putničkoj mučnini, bolje je ne čitati tokom putovanja. Izbjegavajte gledanje dolje u zaslon računara ili telefona. Također sjajno rješenje: spavajte dok putujete – kad spavate, definitivno nećete osjećati mučninu. Djeca koja su okupirana uzbudljivim pričama, zabavnim igrama ili zagonetkama,  bit će opuštenija.

Što stvarno pomaže vašem želucu tokom putovanja? Đumbir!

Čak i prije nego što započnete svoje putovanje, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli neugodne trenutke samog putovanja. Započnite putovanje odmorni i slijedite nekoliko jednostavnih savjeta, tako da možete spriječiti osjećaj nelagode tokom putovanja ili ga barem smanjiti. Jedan od njih je povjerenje u moć prirode.

Želite da kontrolišete svoj stomak, ali na prirodniji način? Onda vjeruj u đumbir. U Ayurvedi, đumbir se koristi hiljadama godina kako bi pomogao da želudac normalno funkcioniše. Može biti veoma pouzdan u održavanju osjećaja komfora prilikom korišćenja vozila. Međutim, vrlo je važno obratiti pažnju na pravu dozu kako bi se učinak đumbira mogao pravilno razviti. Isprobajte izvrstan dodatak prehrani Antimetil koji koristi prirodnu moć đumbira. Ekstrakt đumbira u ovim vrijednim tabletama, s koncentracijom od 10% gingerola, njegov aktivni sastojak, podržava želudac i također vam može pomoći kod umora tokom putovanja. Antimetil može osvojiti dodatne bodove, jer vas ne čini pospanima niti ograničava vašu sposobnost reagovanja. Antimetil se stoga bez oklijevanja preporučuje svim odraslim osobama, kao i djeci od 3 godine te trudnicama ili dojiljama.

Dobro je znati: Za putovanja vrijedi isto kao i za biciklizam ili matematiku. Vježbom do savršenstva. Što češće putujete, manja je vjerovatnost da ćete osjećati mučninu. Ali molim vas: ne zaboravite Antimetil. Pakovanje Antimetil tableta je tako malo da stane u svaku prtljagu. Antimetil – budite ponovno sretni uz lagan želudac.

Podjelite ovu objavu, odaberite Vašu platformu!