Uživajte u lakoći želuca tokom godišnjeg odmora

Želite li ovogodišnji odmor provesti u svojoj zemlji, možda vozeći se preko nekih vijugavih prolaza, putujući kroz prirodu ili posjećujući prekrasne tvrđave i druge historijske znamenitosti? Zvuči sjajno! Ali ono što je svestrano veliko iskustvo može biti neugodno za druge, posebno za djecu. Pa, to je prošlost. Od sada, sve će biti drugačije. Evo nekoliko isprobanih i istinitih savjeta koji će vam pomoći u osjećaju nelagode u automobilu, autobusu, avionu ili na brodu.

Odmor na selu još uvijek je vrlo popularan način da uživate u slobodnim danima i bolje upoznate svoju zemlju. Sigurno postoji mnogo zanimljivih mjesta za otkrivanje koja još niste vidjeli. Međutim, između svih znamenitosti kao što su veličanstvene tvrđave, prelijepih planina, tajanstvenih šuma ili historijskih gradova leži nekoliko kilometara krivudavih cesta ili značajan broj zavoja. Kako putovati, a da da se želudac ne okrene naglavačke?

Neželjeni saputnik

Kinetoza ili poznatija kao bolest kretanja je neprijatno stanje koje se javlja kada mozak prima kontradiktorne informacije iz naših čula. Najčešće se ovaj fenomen javlja kada putujemo automobilom, autobusom, brodom ili avionom. Ali ponekad je samo ljuljaška ili vrtuljak dovoljan da izazove ovo neugodno stanje. Kako se bolest kretanja manifestuje, vjerovatno je svima poznato, jer smo je svi do sada iskusili bar jednom. Osećate mučninu, vrtoglavicu ili počinjete da se obimno znojite. Ako stanje traje duže, može čak dovesti i do povraćanja.

Kako se razvija bolest kretanja i zašto muči samo neke ljude?

Za ovo stanje je odgovoran mali organ u našem unutrašnjem uhu, takozvani vestibularni sistem. Njegova funkcija je da informiše mozak o položaju glave, kao i cijelog tijela i da nas održi u ravnoteži. Ako je ovaj centar previše stimulisan, osjetit ćemo bolest kretanja. Kako se to može dogoditi? Pa, zamislite da sjedite na zadnjem sjedištu auta ili autobusa, vozite se neravnim putem punim rupa prema vašoj destinaciji. Vestibularni aparat prima mnogo informacija: Prvo, izvještava da se vozilo kreće naprijed – prvi pokret. Da bismo odvukli pažnju, gledamo kroz prozor u prolazni krajolik. Sada, na osnovu vizuelnih znakova, mozak prima lažne informacije da se naše tijelo kreće bočno – drugi pokret.  Ako je cesta zaista neravna, ovaj sistem također registruje da se nepravilno krećemo gore-dolje – treći pokret. I tada, osjetimo mučninu. Nastaje zato što naš mozak istovremeno prima mnoštvo kontradiktornih informacija i ne može da utvrdi šta je istina, a šta ne.

Ali zašto se samo vi razbolite dok ostatak porodice sretno gricka čips ili čak čita knjigu tokom vožnje? Pa, s jedne strane, to može biti genetski, a vaše unutrašnje uho je osjetljivije od prosjeka. Ali također može biti da su vaši prijatelji ili članovi porodice češće pogođeni ovim neprijatnim osećajem i već su se vremenom navikli na njega. Djeca su često osetljivija od odraslih i veća je vjerovatnoća da će patiti od bolesti kretanja. Ovo je zapanjujuće, jer se obično vrlo dobro nose sa vožnjama i ljuljaškama – entuzijastično vrištanje i radosno smijanje potvrđuje i ovaj put.

Dobrodošla lakoća želuca

Ako patite od mučnine tokom putovanja, isprobajte nekoliko korisnih savjeta i trikova za ugodno putovanje koje navodimo ispod.

  • Odaberite prikladno mjesto: sjedišta pored vozača manje su izložena vibracijama.
  • Nosite prozračnu, laganu i udobnu odjeću, sprječava pregrijavanje.
  • Uvijek gledajte naprijed u smjeru kretanja, a ne kroz bočni prozor. Fiksirajte pogled ka horizontu, što eliminiše lažne vizualne informacije o kretanju u stranu.
  • Nemojte jesti ili piti alkohol neposredno prije vožnje.
  • Konzumacija slatkiša ili žvakanje žvakaće gume ometa i zaokuplja vaš želudac.
  • Osigurajte puno svježeg zraka tokom vožnje.
  • Ne čitajte i ne pričajte telefonom tokom putovanja.
  • Redovno menjajte poziciju, ako je moguće. Također, ležanje može da pomogne.
  • Zatvorite oči: uklanja dezinformacije bočnog kretanja. Nikada nećete osjetiti mučninu tokom spavanja.
  • Po mogućnosti, putujte češće. Vaše tijelo može postepeno da se navikne na ovu vrstu kretanja.

Kako preživjeti putovanje s djecom

Evo još nekoliko savjeta za roditelje s djecom koja osjećaju mučninu tokom putovanja. Prvo, uvijek je dobra ideja biti dobro pripremljen za putovanje. Ne zaboravi vrećice. Također, druge stvari mogu biti vrlo korisne: obrišite lice svoje djece tokom putovanja mokrim peškirom ili maramicom natopljenom vodom radi osvježenja. Pripremite lagane grickalice poput slanih krekera, praznih peciva ili voća. Na ovaj način vi krećete na putovanje pod pretpostavkom da bi vaši mališani mogi osjećati nelagodu i putnu mučninu. Putovanja tokom noći obično bolje funkcionišu. Ako putujete tokom dana, planirajte duže pauze u redovnim intervalima kako bi djeca mogla udahnuti svjež vazduh i protegnuti noge.

Molimo pristupite putovanjima bez stresa i bez vremenskog pritiska. Planirajte čak i kraće izlete, poput posjeta muzeju, dvorcu, palači ili kulama za promatranje tokom putovanja. Ne zaboravite spakovati omiljene igračke svoje djece, kao i CD-ove s veselim pjesmama ili pričama. Napravite zabavne igre kao što su zagonetke ili pitalice kako biste odvratili pažnju djeci. To će učiniti dugo putovanje ugodnijim za sve.

I za kraj… ali ništa manje važno od prethodnog

Želite biti sigurni da vaše putovanje postane neugodno iskustvo ni za vas ni za djecu? Provjerite imate li uvijek učinkovitog pomagača na brodu. Stoga preporučujemo dodatak prehrani Antimetil s ekstraktom đumbira standardiziranim na 10% gingerola, jedna tableta 30 minuta prije polaska. Antimetil koristi prirodnu snagu đumbira za potporu želucu tokom putovanja. Đumbir pomaže u održavanju osjećaja ugode tokom vožnje. Antimetil nema neugodan sedativni učinak, pa ove tablete neće vas učiniti pospanim ili nefokusiranim. Sigurno i brzo djeluju. Antimetil je pogodan i za djecu u dobi od 3 godine i starijima, kao i trudnicama ili dojiljama. Antimetil – budite ponovno sretni uz lagan želudac.

Podjelite ovu objavu, odaberite Vašu platformu!